Nordisk Fotokonkurrence 2020

Årets konkurrence foregik for første gang digitalt eftersom konkurrencebestyrerne på grund af Corona-restriktionerne ikke kunne mødes fysisk. Den digitale konkurrence blev afholdt i Danmark hvor dommerne var fotograf Liselotte Rasmussen og museumsinspektør på M/S Museet for Søfart Morten Tinning.

I 2020 blev der i alt indsendt 689 billeder fra 116 fotografer fra Island, Norge, Sverige, Finland og Danmark. De 15 bedste billeder fra de nationale konkurrencer fra var blevet grundigt blandet og dommerne så på og valgte vinderne ved at se fotografierne på storskærm. Sverige blev årets store vinder.

Dommernes kriterier:
Dommerne lagde vægt på den menneskelige historie i søfart og den tekniske kvalitet i fotografierne (lys og farver, komposition og indramning). De lagde vægt på at billedet fangede øjet, rørte ved hjertet og fik en til at tænke. Der var mange gode billeder i konkurrencen, som ikke bliver nævnt.

Der er præmier til de fem første pladser, og sponsorerne er: Der er præmier til de fem første pladser, og sponsorerne er: Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart, Danmark, Sjøfartsdirektoratet, Norge, Sjöfartstidningen, Sverige, Samtök fyrirtækja í sjávarútvegi (Fisheries Iceland), Iceland og Finnlines, Finland.

Vinder
Hovmester Jörgen Språng, BIT OKLAND, Sverige

Titel: ”Resting” /  "Pause"

Vinderbilledet indfanger en menneskelig historie. Den søfarendes ansigt og tomme blik rører hjertet og giver anledning til refleksion. Et stille øjeblik på søen hvor man er væk i egne tanker. Billedet får en til at undre sig – er han udmattet, tænker han på sin familie eller kigger han blot på en plet på sin sko? Kontrasten mellem den røde farve og den støvede blå og kombinationen af de lige og buede linjer skaber den perfekte baggrund for den historie, der kan læses i hans ansigt.

Præmie: Gavekort på 5.000 kr. sponsoreret af Ulykkesforbundet for Dansk Søfart (UFDS)

2. pladsen

Maskinmester Mikael Söderholm, WISBY PACIFIC, Sverige
Titel: ”Hanging out on deck” / “At hænge ud på dækket”

Billedet understreger den fortsatte historie om mennesket til søs. Skibet er moderne, men hængekøjen rækker tilbage i historien og sender tanker til de utallige søfarende, der var. Farverne og kompositionen ser ud til at lade den søfarende flyde over dækket som i en drøm.

Præmie: Gavekort på 5.000 NKK sponsoreret af Sjøfartsdirektoratet, Norge

3. pladsen

Hovmester Jörgen Språng, BIT OKLAND, Sverige
Titel: ”Cramped” / ”Trangt”

Hårdt arbejde og samarbejde. Sammenbidte tænder. En hjælpende hånd. Essensen af livet til søs er at arbejde sammen for at sikre overlevelsen for alle. En hånd til skibet og en til dig selv. Det sort/hvide foto understreger situationen.

Præmie: Gavekort på 5.000 SKK sponsoreret af Sjöfartstidningen, Sverige

 

4. pladsen
Hovmester Jörgen Språng, BIT OKLAND, Sverige
Titel: ”Spacious” / ”Rummelig”

 Det er et fantastisk foto med kunstneriske kvaliteter. Billedet får mest muligt ud af det sparsomme lys, der er tilgængeligt, og den opretstående indramning understreger de vertikale linjer. Ensomhed til søs, begrænset plads. Den måde, den fotograferede går op ad trapperne på og ensomheden passer fint sammen.

Judges title: “Solitude”

Præmie: Gavekort på 450 Euro sponseret af Samtök fyrirtækja í sjávarútvegi (Fisheries Iceland), Island

 

5. pladsen

Maskinmester Harri Manninen, AURA, Finland
Titel: ”Ankerkæde”

Endnu et fantastisk billede. Fremragende i farve og komposition. Næsten komplementærfarver. En rusten kæde der symboliserer hvordan søfart binder mennesker, kontinenter og kulturer sammen. Stærke led på trods af forfaldet.

 Præmie: Gavekort på 300 Euro sponsoreret af Finnlines, Finland

Særlig omtale 

Bådsmand/Ubefaren skibsassistent Guðmundur St Valdimarsson, Kystvagtskibet TYR, Island

Titel: "Rett diagonal

Et meget traditionelt motiv – broen i hårdt vejr. Hældningen er virkelig og vi har kontrasten mellem den moderne teknologi, den lukkede front og kaosset fra det ukontrollerbare vejr udenfor. Billedet er i toppen af sin kategori, og taget på en mobiltelefon.

Særlig omtale

Matros Kristján Birgisson, Hektravleren BREKI, Island
Titel: ”Farligt arbeid"

Billedet fanger essensen af samarbejde til søs. Man kan næsten føle kraften i billedet. Dette er hårdt arbejde. Der sker meget på billedet, men den sort/hvide fremstilling giver det en ro.

 

Særlig omtale 

Kok Laura Pyytövaara, MT NESTE, Finland
Titel: ”Morning routine”

Måske ikke det bedste billede set ud fra et teknisk synspunkt, men det viser øjeblikket. Det er formodentlig taget med en mobiltelefon fra køen, og man føler, at man også står i kø, når man kigger på det. Det er så meget 2020. Det fanger Corona-situationen.

Særlig omtale

Maskinmester Staffan Ahlstrand, IB ATLE, Sverige
Titel: ”Åmning” 

Linjerne og kompositionen er fremragende og kontrasten mellem det store skib og den lille malerpensel er fantastisk. Der er kun sort og hvidt i billedet.