Nordisk Fotokonkurrence 2017

814 billeder fra 130 fotografer fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island blev indsendt til jubilæumsudgaven af den nordiske fotokonkurrence for søfarende, som i år blev vundet af Sverige, med et s/h portræt af en arbejdende sømand, fotograferet af Jörgen Språng.

30 år, så længe har vi afholdt den nordisk fotokonkurrence for søfarende. Det har gennem årene resulteret i mange flotte og spændende fotos, som er med til at give os et indblik i hvordan livet er til søs.

I år blev konkurrencen afholdt på Bygdøy ved Oslo på Norsk Maritimt Museum, og dommerne var i år Espen Wæhle, projektleder og konservator på Norsk Maritimt Museum og Javier Ernesto Auris Chavez, fotograf ved NRK. De to dommere skulle vælge mellem 75 billeder, 15 fra hvert af de nordiske lande, Island, Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Efter afgørelsen sagde dommerne at det havde været en hyggelig og fascinerende opgave. De fortalte at de 75 deltagende billeder blev hurtigt skåret ned til 25 fotos, som dommerne mente, viste spændende og velovervejede motiver. På førstepladsen valgte dommerne i år et af de flere sort/hvidt billede af arbejdssituation, en type billeder, der var flere af i årets konkurrence.

Vinder
Jörgen Språng, Kockstuert m/t BIT OKLAND, Sverige
”Splitsare”

Et spændende billede, der bliver endnu bedre af at man ikke kan se sømandens ansigt. Det udstråler kraft og præcision, og der er et fint genskin i virerne. Kontrasten mellem menneske og jern symboliserer den kraft, som søfolkene bruger om bord.

Fotoudstyr for 5.000 Dkr. sponsoreret af Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart

2. pladsen
Jörgen Språng, Kockstuert BIT OKLAND, Sverige

Et fint komponeret billede hvor farverne rød, hvid og blå, spiller godt sammen. Det er et godt arbejdsbillede, og effekten som spulingen giver, er spændende.

Fotoudstyr for 5.000 Nkr. sponsoreret af Sjøfartsdirektoratet i Norge

3. pladsen
Þorgeir Baldursson, Matros, hekktravleren KALDBAKUR EA, Island
”Spisetid”

Et billede som giver flere spørgsmål end svar, og som man trækkes ind i. Det er en anderledes situation end man er vant til at dyr fotograferet i. Form og farver er harmoniske.

Fotoudstyr for 5.000 Sek. sponsoreret af Sjöfartstidningen, Sverige

4. pladsen
Håkon Kjøllmoen, Helikopterkontrollør/navigatør/fiskeriinspektør, Norge

Den blå time, hvor mørket er ved at falde på. Der er dramatik og spænding, og det er et meget levende billede.

Fotoudstyr for 450  sponsoreret af Rederiet  Hraðfrystihusid - Gunnvor hf., Island

5. pladsen
Daniel Möllerström, Matros, BRAGE VIKING, Norge

Pause i en travl hverdag. Et meget personligt billede. Man kan se at skibet er hendes hjem, og at det er en kvinde, der har et langt arbejdsliv – måske til søs – bag sig.

Fotoudstyr for 300 € sponsoreret af Finnlines

Hædrende omtale 1
Erik Kamrath – Danmark
 

En dygtig og kraftig sømand med et stærkt blik. Fint billede, øjnene og ansigtet er fint oplyst, og der er harmoni med bagrunden. En sømand, der kan sit arbejde.

 

Hædrende omtale 2
Jesper Schreiber - Danmark

Et mystisk men let billede, med spændende reflektion og et fint samspil mellem lys og mørke.

Hædrende omtale 3

Remigiusz Piotrowski, Danmark

Et farverigt og fint billede. Farverne i forgrunden spiller fint sammen med baggrunden.

Hædrende omtale 4
Jörgen Språng, kockstuert m/t BIT OKLAND

”Vattenspel”

Et teknisk flot billede, med en flot komposition billedkomposition. Der er en voldsom energi i billedet og kostrasterne spiller godt sammen.