Fotokonkurrence for søfarende 2017 

41 fotografer deltog med 234 billeder i årets danske fotokonkurrence, og årets dommere var glade for udvalget af billeder. 

Årets dommertrio var igen i år fotolærer Jens Kostrup, museumsinspektør Benjamin Asmussen fra M/S Museet for Søfart, og maskinmeseter Anders Krag, og de sagde i år om billederne:

 "Årets udvalg af fotografier var af høj kvalitet – bedre end sidste år. Variationen var højere, men mærkeligt nok manglede en række klassiske motiver – ingen billeder af for eksempel pigtråd, pingviner eller linjedåb. Igen i år har vi tre dommere forsøgt at lade billeder i flest mulige motivgrupper vinde, så der både er skibe, søfolk og mere atmosfæriske billeder at finde.

Billeder fra droner kunne være interessante at se og kunne bidrage med nye vinkler, men ellers er det altid en fornøjelse at opleve søfolks kreativitet fra hele kloden.

Desværre havde der i årets udvalg af billeder sneget sig et eksempel på gement snyderi med. Hele to billeder fra samme fotograf ville have vundet, hvis det ikke var fordi mindst det ene allerede havde været brugt tidligere, endda taget af en anden fotograf. Det er ærgerligt at opleve midt i det ellers flotte udvalg."

Der er præmier til 1. til 5. pladsen. 1. præmien er et gavekort på 5.000 kr. sponsoreret af Den Danske Maritime Fond, 2. præmien er et gavekort 1.000 kr., og til 3.-5. pladsen er der et gavekort på 500 kr.

Titel: En matros i Namibia lægger trosse ud.

1. præmie: 
Erik Kamrath
Gavekort på 5.000 kr., sponsoreret af Den Danske Maritime Fond

På førstepladsen finder vi et billede, der udstråler råstyrke og vilje. Motivet er nærmest tidløst og kunne være taget på en af 1700-tallets store fregatter eller i vikingetiden – sømanden, der arbejder med tovværk er konstant. På den måde bliver billedet også en kommentar til den forstående automatisering af skibene – på trods af drømme om selvsejlende skibe, er der stadig langt inde i det 21. århundrede brug for den klassiske sømand, pakket ind i beskyttelsesudstyr.

Titel: MTM SOUTHPORT på en meget tåget nat

3. præmie:

Jesper Schreiber 
gavekort på 500 kr.

På tredjepladsen bevæger vi os over i en drømmeverden. Det voldsomme lys sender uhyggelige linjer gennem den disede nat, mens spejlingen i vandet giver billedet en grafisk klarhed. Spøgelsesskibet med det sorte skrog og den lysende overbygning byder ikke en indenfor, men stiller snarere spørgsmål til hvor skibet dog kommer fra.

Titel: Bikini Bar, flydende bar i Puerto Galera, Filippinerne

4. præmie: 
Anders Hjarsøe
gavekort på 500 kr. 

Fjerdepladsen går til en påmindelse om at det er en bred vifte af fartøjer, der besejler verdenshavene. Bikini Bar tilbyder både bar og soldæk, og er et sted hvor hele verden ser ud til at kunne mødes – ikke mindst understreget af regnbueflaget. Det peger mod en tolerance, som søfartserhvervet ellers har haltet lidt efter, men som ser ud til langsomt at ændre sig.

5. præmie
Gavekort på 500 kr.
Remigiusz Piotrowski

På femtepladsen lyser kulørte lamper et tankskib i flydedok op, mens byens farvede lys spiler godt sammen med forgrunden. Manglen på mennesker peger modsat de øvrige billeder om en fremtid hvor transport passer sig selv, styret af robotter, computere og kunstig intelligens.

Specialprisen 2017 - Bob & Anker
Billedtitel: Sommerdag på Nordsøen
Foto: Frederik Oxenvad

Bob & Anker
De klare farver og glade søfolk udløser sammen med en enkel komposition en specialpris – ikke mindst på grund af den hyggelige detalje med navne på sikkerhedshjelmene.