Nordisk Fotokonkurrence 2016

Norge blev den store vinder af fotokonkurrencen med førstepladsen, tredje- og fjerdepladsen, samt en hændrende omtale.

Årets nordiske fotokonkurrence for søfarende blev i år afholdt i Turku/Åbo i Finland, hvor de fem nordiske lande mødte op med de 15 bedste fotos fra de nationale konkurrencer. 

Traditionen tro er det værtslandet, der indkalder dommere, og i år var det således Hanna Weselius, universitetslektor i fotografi ved Aalto-universitetet og Maija Jorv, museumslektor ved Forum Marinum (Sjøfartsmuseet i Åbo), der udvalgte de fem vindere og de to billeder, der fik hædrende omtale.

Vinder
Vidar Strønstad, Kaptajn GEORGHOLM, Norge

Et smukt billede af «Østersøens sørøver» skarven. I dette kraftfulde og tidløse foto skaber lys og skygger en velafbalanceret komposition, og fuglen bliver en symbolsk figur, sammenlignelig med albatrossen. Billedet overlader meget til beskuerens fantasi - hvor og hvornår billedet er taget?! Det er gådefuldt og mystisk.

Fotoudstyr for 5.000 Dkr. sponsoreret af Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart

Vidar Strønstads kommentar til billedet: 
"Det var tidlig morgen og en del tåke, og jeg var på min daglige morgenrunde for å se på aktiviteten og fremdriften i alt arbeidet som ble utført ombord. Kamera hengende over min skulder slik at jeg kunne ta bilder for å dokumentere fremdriften. Men mulige gode motiv er alltid på min agenda når jeg har mitt kamera hengene rundt halsen,og denne morgenen var det noe spesielt med tåken som sveipet over Guanabara Bay bukta og alle skipene som lå der.
Solen brøt gjennom tåken nå og da, og jeg fikk glimtvis sett skipene et stykke ut på fjorden. Jeg likte det jeg så og satte meg på huk på kaien hvor vi lå fortøyd. Det var kun en liten halvmeter ned til sjøen fra der jeg satt. Mens jeg satt der og knipset i vei, dukket min gode "venn" Skarven opp i tåkeheimen. Han kom svømmende mot meg, men da han oppdaget meg lettet han umiddelbart! Jeg trykket da i vei på mitt kamera og endte da opp med et bilde som så gledelig falt i smak av flere en meg selv. Kombinasjonen tåke, morgensolen som sendte solstråler gjennom tåken, ikke en krusning på sjøen hvor jeg befant meg, og at jeg kun var noen centimeter fra meg og ned til sjøen, resulterte i dette trivelige bilde. Fortøyningstrossene over Skarven gjorde også sitt til å danne et godt bilde."

2. pladsen
Jörgen Språng, Kockstuert BIT OKLAND, Sverige
"Crossover"

Et stærkt og gribende sort/hvidt billede. Vandsprøjtet fanges flot ved hjælp af blitzen, og det er modigt af fotografen, at gå så tæt på objektet. Der var ikke så mange portrætter med i finalen, og dette udmærker sig.

Fotoudstyr for 5.000 Nkr. sponsoreret af Sjøfartsdirektoratet i Norge

3. pladsen
Håkon Kjøllmoen, navigatør/helikopterkontrollør KV SVALBARD, Norge

Et velkomponeret foto af et kystbevogtningsskib på et frosset hav. Sneen og isen i forgrunden, himlen som bøjer sig og skibet, der spejles i havoverfladen sætter skibet ind i en natursammenhæng.

Fotoudstyr for 5.000 Sek. sponsoreret af Sjöfartstidningen, Sverige

4. pladsen
Bjarne Hovland, kaptajn KL SANDEFJORD, Norge

Et stemningsfuldt foto af hverdagens sømandsarbejde. Ilden og flammerne som gnistrer, og himlen der reflekteres i vandpytterne på ståldækket danner et fint hele, og kombinerer elementerne (vand, ild, luft og jord).

Fotoudstyr for 450  sponsoreret af Síldarvinnslan i Neskaupstadur, Island

5. pladsen
Jörgen Språng, Kockstuert BIT OKLAND, Sverige
"Handrast"

Dette sort/hvide meget detaljerede foto gengiver tøjets og hudens struktur samt materialet i overtrækstøjet på en smuk måde. Lyset fremhæver hænderne fra det sorte, og man bliver nysgerrig på historien om personen.

Fotoudstyr for 300 € sponsoreret af Finnlines

Hædrende omtale 1
Vidar Strønstad, kaptajn GEORHOLM, Norge

Billedet giver en stærk følelse af arbejde. Kompositionen er velafbalanceret, og billedet giver associationer til det ikoniske skyskraberbillede af bygningsarbejdere, som holder frokost oppe i Empire State Building.

Hædrende omtale 2
Marika West, Finland

I dette klassisk komponerede billede anvendes gråskalaen dygtigt. Motivet bringer tankerne hen på mange traditionelle billeder af arbejde.