Handelsflådens Velfærdsråds danske fotokonkurrence 2016 

Vinderne i den danske fotokonkurrence er fundet, og igen i år, var der mange flotte fotos, som vores dommere skulle tage stilling til.

To af årets dommere var gengangere fra tidligere års konkurrencer, nemlig fotolærer Jens Kostrup og museumsinspektør Benjamin Asmussen fra M/S Museet for Søfart, og for også at få det maritime blik på billederne havde vi indkaldt 2. mester på MÆRSK TRANSPORTER, Anders Krag.

Dommertrioen gik til opgaven med skarpt blik og højt humør, og havde denne overordnede kommentar til billederne:

”Endnu en gang er det fascinerende at få et indblik i søfolkenes verden set med søfolkenes øjne. Spændvidden er som altid stor, og den tekniske kvalitet er generelt i orden. I år savnede vi dog lidt mere spræl i kompositionerne, og mere eftertænksomhed i skildringerne af kollegerne. Har søfolkene mere travlt i dag end tidligere med nedskæringer og færre hænder på skibene? Eller er det bare et tilfælde? Vinderbillederne er heldigvis som altid af høj standard og giver i år et indblik i områder, vi ikke har set før, lige fra kabyssen til ophugningskajen.”

I 2016 deltog 34 fotografer med ca. 350 billeder, og vi siger tusind tak for alle de flotte fotos, det er en fornøjelse at modtage alle jeres billeder.

Vinderne kan ikke offentliggøres endnu, da 15 af de indsendte fotos skal deltage i den nordiske fotokonkurene, som bliver afholdt medio februar. Men straks efter afgørelsen offentliggør vi vinderne, samt alle de øvrige billeder, vi har modtaget. Glæd jer til at se dem alle her på hjemmesiden.

Der er præmier til 1. til 5. pladsen. 1. præmien er fotoudstyr for 5.000 kr. sponsoreret af Den Danske Maritime Fond, 2. præmien er fotoudstyr for 1.000 kr., og til 3.-5. pladsen er der et gavekort på 500 kr.

Tak for jeres meget relevante kommentarer til vinderbilledet i den danske fotokonkurrence. Vi er bestemt ikke uenige med jer i jeres betragtninger og vil med det samme beklage, at vi med udvælgelsen af dette foto støder nogen. Det var ikke hensigten. Dog vil jeg oplyse, at hele ideen med fotokonkurrencen der startede helt tilbage i 1951 var, at bringe fotos fra jeres hverdag uden skelen til eksempelvis rent sikkerhedsmædsige aspekter m.m. Billederne bliver brugt og set af mange og det er yderst sjældent vi oplever kritik - tværtimod. Men tiderne ændrer sig og det lærer vi også af. Fotoet er nu fjernet fra vores hjemmeside og Facebook. Tak endnu engang for jeres kommentarer.
Med venlig hilsen Søren Sørensen, Direktør

2. præmie:

Axel H. Lützhøft
gavekort på 1.000 kr.

Kokken sender os et stærkt og alligevel lunt blik, mens bøfferne steger. De store lunser kød antyder, at hårdt og maskulint arbejde er gået forud for måltidet. Kokkens muskuløse arme sammen med hans generelle fremtoning fortæller, at han har styr på sit job, at han ikke vælter omkuld i den første storm. Kabyssens interiør er et sjældent set motiv, og det bringer kokken ind på en tredjeplads.

Titel: Mærsk Giant i Nordsøen

3. præmie:

Rasmus Kokholm 
gavekort på 500 kr.

Linjerne løber sammen i centrum af dette meget rene billede af en boreplatform i ensom majestæt, næsten alene i oceanet, der løber sammen med himlen. Klarheden bringer billedet ind på en tredjeplads

Titel: Ekofisk-feltet set under vinterstorm fra ESVAGT CORONA

4. præmie: 
Frederik Oxenvad, ESVAGT PRESERVER
gavekort på 500 kr. 

Ganske anderledes tager boreplatformen sig ud på fjerdepladsen, hvor den detaljerede, kæmpe konstruktion kæmper med havet om at få lov til at være der. Der er noget trodsigt over skibet, der er kommet sejlende midt ud på havet, hårdt har sat benene ned i undergrunden og siden har knopskudt til en by på havet.

Titel: VALDEMAR M's sidste rejse til ophuggeren i Esbjerg.

5. præmie
Gavekort på 500 kr.
Rasmus Christoffersen - ESVAGT CAPRI

Femtepladsen går til et motiv, som vi møder for første gang i konkurrencen, nemlig ophugning. Ofte foregår skrotningen langt fra søfolkenes kameraer, samtidig med at rederierne helst ikke viser frem, hvordan det foregår. Derfor er det spændende at få et indblik i situationen, hvor skibet har sejlet sin sidste sømil. Nu venter et orange monster på kajen, der langsomt gnaver sig gennem det gamle skib.