Nordisk Fotokonkurrence 2010

75 udvalgte billeder fra de nationale fotokonkurrencer for søfarende i Danmark, Norge, Island, Finland og Sverige, som har været til bedømmelse hos Søfartsmuseet på Kronborg, fik følgende flotte ord med på vejen af dommerjuryen, der i år bestod af fotograf Laura Christensen og museumsinspektør Benjamin Asmussen:

Mange fantastiske billeder!
Vi valgte ikke de klassiske naturbilleder med mindre de samtidig havde en spændende situation indbygget. Mange fine portrætter og nærbilleder, men i flere savnede vi en kontekst til at fortælle historien. Hård proces at sortere mange flotte billeder fra fordi enkelte bare var ekstraordinære.

Nr. 1: hovmester Jörgen Språng - m/t Bit Okland, Sverige
1. præmien, et digitalkamera til 5000 dkr. sponsoreret af Velfærdsrådets filmleverandør Walport Scandinavia.
Ved det første gennemsyn strålede billedet af sømanden ud fra mængden.
Vi var begge to hurtigt fascineret af billedets enkelhed, genkendelighed og nærmest plakatagtige fremtoning. Forholdet mellem billedets klare grafiske træk og den detaljerigdom, der åbenbarer sig når man kigger nærmere på sømandens solbriller. Kontrasten mellem det meget rene billede og den
slidte og beskidte radio på sømandens bryst giver indtryk af realisme.

Nr. 2: matros Daniel Möllerström - Tor Viking II, Norge
2. præmien for 5000 nkr. fotoudstyr, sponsoreret af Sjofartsdirektoretet i Haugesund.
Flyvefisken fangede os også med det samme. Der var flere billeder med et lignende motiv, men den grafisk enkle form sammen med fiskens bølgebevægelse, der kombinerer ro med hastig bevægelse satte dette billede i en klasse for sig. Roen understreges af brugen af kun blå og hvide nuancer, hvor der ikke er noget til at forstyrre øjet.

Nr. 3. skibsfører Rudy Sandanger - Torill Knutsen, Norge
3. præmien for 5000 skr. Fotoudstyr, sponsoreret af Shipping Gazette i Sverige. 
Dette billede begyndte vi hurtigt at omtale som monsterbilledet. Skibet og ankeret fremstår som et fortidigt uhyre, samtidig med at de to søfolk er helt rolige. Det får scenen til lige noget fra en dyre-
udsendelse, hvor de to sømand har bedøvet uhyret inden det skal ringmærkes. De orange uniformer skiller de to mennesker afgørende fra naturen omkring dem.

Nr. 4. hovmester Jörgen Språng - m/t Bit Okland, Sverige 
4. præmien, 350 euros sponsoreretr af det islandske søfartsmagasin Vikingur.
Her blev vi tiltrukket af de fabelagtige linjer i billedet samtidig med at billedet viser en arbejdssituation under kontrol. Som almindelige beskuere leder det til en undren over hvor vi er og hvad der foregår på billedet, der udfordrer vores nysgerrighed.

Nr. 5. hovmester Jörgen Språng - m/t Bit Okland, Sverige 
5. præmien, 300 euros sponsoreret af Finnlines.
Billedet er komponeret som et landskabsfotografi, men de mange fremmedartede elementer giver en følelse af et helt andet sted. Boreplatformene fremstår som nøgne robotter, mens de douche nuancer giver en ro i billedet på trods af de potentielt stærke farver. 
Især den centrale boreplatform rummer en vidunderlig labyrintisk kompleksitet som man kan gå på opdagelse i.

Hædersomtalt: matros Daniel Möllerström - Tor Viking II, Norge 
Billedet af de tre søfolk, der nærmest danser ballet på havet, rummer en skønhed i menneskene og deres handlinger, som billedet kompositorisk desværre ikke helt lever op til.

Hædersomtalt: styrmand Vidar Strønstad - Skandi Commander, Norge
Helikopteren lige uden for vinduet brillierer ved sin overraskende effekt og minder nærmest om en vittighedstegning. Alligevel manglede vi en sidste detalje, der i endnu højere grad kunne sætte fantasien i gang med at danne historier inde i hovedet.