Nordisk Fotokonkurrence 2018

825 billeder fra 111 fotografer fra Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island blev indsendt til den nordiske fotokonkurrence for søfarende 2018. Vinderen kom i år fra Island, mens vinderen i den danske del af konkurrencen fik en flot 4. plads

Den nordiske fotokonkurrence for Søfarende 2018 blev afholdt i Stockholm på Sjöhistoriska museet. Dommerne i konkurrencen var i år billedjournalist Stefan F. Lindberg og fotograf ved Statens maritime och transporthistoriska museer Oliver Lindkvist.

De to dommere havde nogle grundkriterier for udvælgelsen. De var interesseret i sproget i billedet, både form og indhold. Billederne skulle ikke bare være en afbildning, men en tolkning af en situation eller have en fortælling. Der skulle være atmosfære, nærvær, poesi og stemning i billederne og lyset, formen og linjespil var også vigtige i udvælgelsen af vinderbillederne. Dommerne ledte efter passion bag kameraet, og det var vigtigt at de kunne se, at fotografen følte noget, da vedkommende tog billedet.

Og de to dommere sagde om de 75 deltagende billeder: ”Det er lykkedes for mange af fotograferne at bruge deres eget nærvær, og det få det transformeret til et billedsprog.”

Der er præmier til 1. til 5. pladsen sponsoreret af Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart, Danmark, Sjøfartsdirektoratet, Norge, Sjöfartstidningen, Sverige, Rederiet Þorbjörn, Island og Finnlines, Finland.

Vinder
Guðmundur St. Valdimarsson, båtsmand kystvaktskipet TÝR, Island
”Gammel videnskap”

Der er et fint lys i billedet, og fotografen har en god evne til at placere elementerne i billedet. Silhuetten af manden med sekstanten, giver en poetisk følelse, og viser ”det stille liv til søs”. Billedet har et fint lys, og det er åbent for fortolkning. Formen er fin, og det har nærvær. Billedet rummer alle de elementer, vi havde med i vores kriterier.

Billedet vandt også den nationale islandske konkurrence.

Fotoudstyr for 5.000 Dkr. sponsoreret af Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart

2. pladsen
Bergþór Gunnlaugsson kaptajn, hekktravleren GNÚPUR GK, Island
"I tung sjö"

Billedet fortæller vældig meget om livet på søen. Ventetiden før fangsten er historien om en speciel type søfolk. Bølgen, bådens krængning og mågerne i forgrunden giver dramatik til billedet. Det er to kræfter, der møder hinanden her: bådens og havets. Bølgen er høj og går mod båden, og giver en følelse af et hul i tiden, og det skaber dramatik, selv om man ved at båden vil klare den.

Fotoudstyr for 5.000 Nkr. sponsoreret af Sjøfartsdirektoratet i Norge

3. pladsen
Johan Byström, isbryderen YMER, Sverige

Fantastisk fint fotograferet arbejdsmoment. Billedet har atmosfære, det er ikke bare en affotografering af en arbejdssituation. Det har en tolkning, og det har noget poetisk over sig. Det er teknisk gennemtænkt med lyset som falder ind. Det virker. De, der har prøvet at fotografere sådan en situation, ved at det ikke er let. Det er en dygtig fotograf, der har taget billedet.

Fotoudstyr for 5.000 Sek. sponsoreret af Sjöfartstidningen, Sverige

4. pladsen
Claus Jacobsen, skibsassistent slæbebåden SVITZER MADEIRA, Danmark

Fotografen har arbejdet med farver og form, men har også fanget arbejdsmomentet godt. Der er en balance i billedet, som vi synes om, både med hensyn til form, diagonaler, farverne og krydstegnet, og der er fortælling i billedet.

Fotoudstyr for 450  sponsoreret af Rederiet Þorbjörn hf., Island

5. pladsen
Frode André Koppang, Maskinchef, SKANDI BUCHAN, Norge

Et dramatisk billede, der udnytter båden, klipperne, molen og fyret. Bølgen, der er fanget præcis mellem molen og skibet, synes vi er fint fanget. Billedet fortæller om det hav, som skibet skal ud på, og det er en fin fortælling. Det er flot fanget, og et flot billede, formmæssigt set.

Fotoudstyr for 300 € sponsoreret af Finnlines