Dommerjuryen:
Fotolærer Jens Kostrup og Museumsinspektør Benjamin Asmussen,  Museet for Søfart:

66 fotografer indsendte i løbet af 2011 i alt 475 billeder til Handelsflådens
Velfærdsråds årligt tilbagevendende fotokonkurrence for nuværende og tidligere
søfarende.

Det var en stor fornøjelse at nyde årets bidrag til fotokonkurrencen.
Den tekniske kvalitet er fortsat stigende og opfindsomheden
for at finde motiver er stor. Derfor bliver konkurrencen også hårdere, og man
skal både være heldig, dygtig og have udstyret parat, når det rette motiv
melder sig. Årets finalister har alle opfyldt dette og det var svært at vælge
blandt de forskelligartede udtryk, vi er blevet præsenteret for.

1. præmie: Containerkæmperne
Jan Frølgaard, Robert Mærsk
fotoudstyr for 1500 kroner

Straks når man ser dette billede kommunikeres fortællingen om nutidens forbrugssamfund i stor stil, helt uden brug af ord. Hele fire tungt lastede containerskibe sejler i tæt konvoj for at nå at  fylde vores stormagasiner, for at mætte julehandlen. Disen, der slører de fjerneste skibe, lægger op til at rækken af skibe fortsætter langt ud af billedet, mens resterne af kølvand antyder at flere skibe er sejlet forud. De dramatiske kæmper illustrerer størrelsen og vigtigheden af den globale varehandel.

3. præmie: Med rettidig skorsten
Christian Rørbeck – Carsten Mærsk

fotobøger for 500 kr.

 Den fantastiske kontrast mellem den klare skorsten og den rodede og slørede baggrund rummer en fortælling om fremskridt og om orden i kaos. Samtidig stiller man sig selv spørgsmålet om, hvor skal skorstenen egentlig hen? Er det en kroning af et færdigbygget skib, eller er det en reparation? Billedet afsluttes med en dis, der danner baggrund for kontrast mellem orden og uorden.

4. præmie: Rødsort ræling
Allan Lauritzen, Nordic Anne
fotobøger for 500 kr.

På dette billede faldt vi for den farvemæssige og grafiske renhed samt den bløde og kornede skarphed. Skibet bliver forvandlet til et drømmeagtigt landskab i rød/sorte nuancer.

5. præmie: Piratbekæmperen
Eli Jacupsson, Torm Margrethe
fotobøger for 500 kr.

Billedet er en flot kommentar til debatten om beskyttelse af skibe mod pirater. Hovedpersonens fantastiske ansigtsudtryk fortæller på samme tid om en sammenbidt modstand og en følelse af afmagt over den store opgave igen og igen at beskytte skibet mod pirater med et stadigt større operationsområde. De fint afstemte nuancer giver billedet ro samtidig med at pigtråden antyder dramaet.

Bedste havvejr
Torben Hahn Nielsen, Nuka Arctica
fotobøger for 500 kr.

Havvejr kan være uendeligt smukt og dette kraftfulde billede fanger det på en måde, så enhver landkrabbe, der ser det, straks føler søsygen melde sig i maven. De skrå linjer, der samles, giver et flot indtryk af en voldsom dag på havet. Kontrasten mellem det grå hav og de klare røde nuancer giver en opdeling mellem den voldsomme natur og det trygge menneskeskabte hus på havet.