Nordisk Fotokonkurrence 2022

Årets vinderbillede i Den Nordiske Fotokonkurrence for søfarende 2022 er taget af den svenske skibskok, Jörgen Språng, og er "en selfie taget til et helt nyt niveau".

Året igennem modtager de nationale arrangører af fotokonkurrence for søfarende (i Danmark SEA HEALTH & WELFARE) billeder fra søfarende om bord på danske, norske, svenske og islandske skibe. Når de nationale konkurrencer har været afholdt, går de 15 bedste billeder fra hvert land videre til den nordiske fotokonkurrence for søfarende.

Den nordiske konkurrence bliver på skift afholdt i de nordiske lande, og 2022-konkurrencen blev afholdt i Haugesund i Norge, hvor dommerne var pressefotograf og streamingansvarlig ved Haugesund avis Alfred Aase og freelancefotograf og ansvarlig for Haugesund fotofestival Jan Kåre Ness.

Der er sponsorerede præmier til 1. til 5. pladsen, og vi takker årets sponsorer som er Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart, Danmark, Sjøfartsdirektoratet, Norge, Sjöfartstidningen, Sverige, Skinney-Þinganes in Høfn, Island og Finnlines, Finland.

Klik på billederne for at se dem i en større version.

Vinder af Den Nordiske Fotokonkurrence for Søfarende
Fotograf: kok Jörgen Språng, MT BIT OKLAND, Sverige
Titel: ”Selvportræt”
Som udgangspunkt kan vi sige, at det er et let arrangeret billede, men det indeholder mange elementer. Størrelsesforholdet kommer frem takket være personen i forgrunden. Der er så meget indhold her, og det blev valgt som en tidlig favorit. Der er linjer, der skaber symmetriske trekanter, og især trekanter gør ofte et billede fototeknisk spændende. Der er også kontraster mellem skroget og den oplyste propel. Vi kan også se, at propellen er spejlet i lidt af roret. Selvom det føles som om personen er placeret på billedet med vilje, kan det stadig være en person, der inspicerer noget. Billedet vinder meget ved at vise det lille menneske i det store miljø.

Gave til en værdi af  5.000 DKK sponsoreret af Ulykkesforsikringsforbundet for Dansk Søfart

2. pladsen
Fotograf: Matros Hlynur Águstsson, Island
Titel: "Arbejde i al slags vejr"

Som pressefotograf falder jeg for billeder som dette – det vi kalder ægte billeder. Indholdet af det sker på billedet afspejler i høj grad disse mænds hverdag. Der er drama og en masse indhold, som tilsammen fortæller en historie. Billedet bliver stærkere af, at det er taget i mørke. Du ser lyset, der markerer, at det tages om natten.
Det var ikke svært at udvælge dette billede, det svære var at afgøre, om det skulle være nummer et, to eller tre.

Fotoudstyr for 5.000 NOK. sponsoreret af Sjøfartsdirektoratet i Norge

4. pladsen
Fotograf: Matros Daniel Möllerström, Norge
"Kaffepause"
Et øjebliksbillede, der viser kammeratskab. Søfolkene på billedet smiler og hygger sig. I det hele taget er billedet vældig godt. Det har et godt indhold, og føles ikke sat op - dette er ægte. Det har mange elementer, der fanger os. Her er godt humør og glæde i en pause fra arbejdet. Snusæskerne og kaffekruset er med til at antyde det i dette flotte sort/hvide billede.


Fotoudstyr for 450  sponsoreret af  Loðnuvinnslan hf., Faskrudsfirdi, Island 

5. pladsen
Fotograf: Kaptajn Jan Wikström, Finland
Title: "Amsterdam roads"
Et smukt billede med en masse flotte linjer og en masse flotte farver. Det faktum, at hovedmotivet ikke er centreret, gør kompositionen stærkere, i modsætning til hvis det havde været i midten. Det er let at overbehandle et billede som dette for at give det endnu stærkere farver og kontraster, men i dette tilfælde er det blevet behandlet med omhu - det føles neutralt og ægte på en eller anden måde. Der er også et skib i baggrunden og en lige horisont.

Fotoudstyr for 300 € sponsoreret af Finnlines

Fremhævede billeder
Fotograf: Elektriker Jmaurr Go, JENS MÆRSK
Titel: "Stretching mee legs" 
Dette billede gik vi lidt til og fra. Det blev sagt tidligere, at det er vigtigt at have en forgrund, et hovedmotiv og en baggrund, og denne indeholder virkelig alle tre elementer. Plus, det er lidt specielt, lidt sjovt. En slags selfie, kan man sige.

Fremhævede billeder
Fotograf: Tjener Leena Numminen, SILJA SERENA, Finland
Titel: "Going home"
Billedet er ikke teknisk perfekt. I stedet har fotografen lagt vægt på indholdet, som fortæller noget ved hjælp af taskerne. Vi gætter på, at billedet fortæller os at nogen mønstrer af eller skal et sted hen. Billedet fortæller en historie, og det er det, vi blev hooked på.

Fremhævede billeder
Fotograf: Fredrik Allmenningen Rosså, Norge
"Daconnett øvelse"
Det, vi holdt fast i på dette billede, var farverne – rød, hvid og gul. Vi er på vej ud i vandet, og folk smiler. Et levende billede, og det er tydeligt, at personerne på billedet er fyldt med spænding og stor glæde. De stærke farver passer fint sammen med det klare skakternede mønster.

Fremhævede billeder
Fotograf: Maskinmester Reanmer Jean B. Baldoza, Norge
Titel: "Sea of heaven"
Et flot stemningsbillede, som indeholder mange fine elementer, der kommer ud af tågen efter et stykke tids studier. De kolde farver giver et køligt billede med fine linjer, en lige horisont, og der er også skibe i baggrunden.

Fremhævede billeder
Fotograf: Kok Jörgen Språng, BIT OKLAND Sverige
"Always a smile"
Et flot sort-hvidt hverdagsbillede, som taler meget for sig selv. Med hensyn til indhold falder man for det. Personen smiler, hvor han sidder med sin pensel og malerspand, og i baggrunden ser vi to arbejde eller samtale, hvilket skaber noget dybde i billedet.